<![CDATA[Les reflexions d’aquest article no són per tenir-les presents tot el dia cada dia, perquè podrien treure-li màgia a l’existència, però constitueixen una referència per evitar certs extraviaments.

Leer este artículo en Castellano

Quan veiem algú ens enduem immediatament una impressió d’aquella persona. La seva alçada, la seva complexió, la seva edat, les seves faccions, etc., ens porten a un sentiment visceral en relació amb la persona. Entre moltes altres coses, valorem el seu atractiu; i fins i tot, segons com, pot ser que ens n’enamorem perdudament.
Però què estem veient en realitat? On és la persona? Si mirem just sota la pell, ens trobem amb una cosa tan poc atractiva i fins i tot que desprèn tan mala olor com són uns immensos budells. Per sobre, alguns òrgans. Què ens diu tot això de la persona? No gaire, sembla. Les extremitats tampoc no ens parlen de l’essència d’aquest ésser. El cap ens diu alguna cosa més, perquè conté major expressivitat, però no deixa de ser un conjunt d’elements. Entre ells, la brillantor dels ulls transmet alguna cosa que sí que és inefable, que va més enllà del que és material i d’aquest món. Pel que fa a la resta del cos, estem veient una meravellosa màquina… i res més.
44- Las personas no existen amb imatges 002
El cas és que ens enduem impressions d’aquestes màquines i les jutgem de mil maneres. A vegades, fins i tot les idealitzem i idolatrem. Oblidem totalment que estem veient uns òrgans recoberts de pell. Bé, en general veiem poc de la pell; normalment són peces de vestir el que veiem, i llavors el nostre parer procedeix d’alguna cosa que és fins i tot més externa a la pell.
Veiem aquest conjunt i diem «persona», i ens suscita un seguit de reaccions. Però on és la persona?
La finestra dels ulls ens diu que hi ha una vida allà dins, una essència, quelcom lluminós. Però és impossible veure-ho. Essent impossible veure-ho i determinar-ho, és no obstant això el que dóna sentit a tot, al fet que tota aquesta màquina s’hagi concebut, desenvolupat i posat en marxa. Però aquesta essència, que dóna sentit a tot, no és una persona. És una qualitat etèria, indefinible, purament abstracta. Valorem i jutgem persones tota l’estona, quan el que és menys significatiu són les persones (entengui’s el context en què ho dic); el que és realment interessant és la qualitat invisible que mentre romangui associada al cos li dóna vida. Sense aquesta qualitat, el cos perd tot interès i no triga a esvair-se.
44- Las personas no existen amb imatges 003
Veiem cossos com si fossin persones. I si veiéssim els cossos com a cossos i, a part, fóssim plenament conscients de l’extraordinària qualitat de la vida-consciència que els dóna vida? Veure els cossos com a persones ens fa oblidar aquesta qualitat pura que és la vida perquè no la necessitem conceptualment. El concepte de persona fa innecessari que estiguem pendents de valorar aquesta qualitat invisible, perquè representa que «persona» inclou ja el cos i el que l’anima. No obstant això, l’error d’apreciació que cometem és el d’identificar massa la persona amb el seu cos, de la qual cosa es deriven altres errors greus: jutgem aquell ésser pel que manifesta en comptes de valorar-lo per la vida que l’habita, o ens aferrem o subordinem a ell pel que expressa oblidant que la nostra dignitat de vida és idèntica a la seva, o l’identifiquem amb les seves creences o amb la bandera que enarbora, a partir de la qual cosa emetem judicis lapidaris…
44- Las personas no existen amb imatges 004
Amics, els cossos, juntament amb les nombroses estratègies d’adaptació que duen a terme per sobreviure en aquest món, no són la clau de res. Ens fascina la seva planta, avorrim els seus gestos, ens inspiren desig?…; són òrgans sostinguts per ossos i músculs, recoberts de pell. En canvi, què hi ha del fascinant misteri que habita aquests cossos? I si honréssim aquest misteri i, a partir d’aquí, els cossos com la finestra d’expressió d’aquest misteri? I si en veure els altres veiéssim una fascinant llum i reduíssim la resta a anècdota, però no obstant això honréssim aquesta anècdota (el cos) com a forma i símbol d’aquesta mateixa llum que l’habita?
44- Las personas no existen amb imatges 005
En veure’ns com a persones ens ignorem els uns als altres i no ens honrem com a expressió de l’Essència. Per exemple, trobem molt més atractiu l’insípid del nostre telèfon mòbil que l’ésser vibrant de vida que tenim al costat. Per això està bé poder llançar també aquesta altra mirada.
Un cop incorporat aquest missatge, torna a gaudir del teu cos i d’interaccionar amb els altres cossos. És un pal veure’ls com a òrgans tota l’estona. Però acudeix a aquesta estratègia quan et sigui útil; és a dir, quan els altres et semblin massa o massa poc interessants, massa lletjos o massa guapos, massa defectuosos o massa virtuosos… Reconeix que la seva qualitat essencial, com la teva, no és d’aquest món. Així, fins i tot, quan aquesta persona «mori» podràs veure que la seva qualitat de llum segueix intacta. Això podrà potser oferir-te el consol necessari.
© Francesc Prims Terradas. Autor del llibre d’entrevistes Nuevos paradigmas (Editorial Sirio, febrer de 2015). Francesc Prims imparteix xerrades i tallers sobre la felicidad.  www.francescprims.com
 

Leer este artículo en Castellano

44- Las personas no existen amb imatges 001

 
[divider]

Taller francesc prims

[divider]

 Llibre Nuevos paradigmas (Editorial Sirio)

 De l’autor Francesc Prims

LINK DE COMPRA: www.casadellibro.com/libro-nuevos-paradigmas/9788416233335/2490111

PRESENTACIÓ A CASA DEL LIBRO

PORTADA DEL LLIBRE:

Portada Nuevos paradigmas 400px

ENTREVISTATS:

Nuevos Paradigmas Fotos Entrevistados

Portada-Nuevos-paradigmas-660px
[divider]

CONNECTA AMB LA CAJA DE PANDORA

Si vols rebre actualitzacions periòdiques de tot el que anem publicant, Subscriu-te al llistat de correu Aquí
[tabs_head] [tab_title]Reds socials[/tab_title] [tab_title]Visita les nostres webs[/tab_title] [tab_title]Portals de Vídeo y Audio[/tab_title] [/tabs_head]

Segueix-nos a  Facebook www.facebook.com/pandoravideo ( Pàgina Oficial ) www.facebook.com/groups/lacajapandora/ ( Grup )

Segueix-nos a Google+ www.plus.google.com/+LacajadepandoraEu1

Segueix-nos a Twitter www.twitter.com/cajapandora1

Segueix-nos a Social Red www.socialred.com

Segueix-nos a Tsu www.tsu.co

Visita y suscribeix-te la web de La Caja de Pandora www.lacajadepandora.org

Visita la web de videos de La Caja de Pandora www.cajadepandora.tv

Visita y suscribeix-te al Periódico de La Caja de Pandora www.pandoranews.eu

Suscribeix-te als canals de vídeo La Caja de Pandora:

www.youtube.com/lascajasdepandora ( Principal )

www.youtube.com/matrixpandora ( El Origen y Descifrando La Matrix )

www.youtube.com/siyiyi ( Luís Palacios ) www.youtube.com/caixadepandoraTV ( Catalán ) www.youtube.com/PandorasTv ( Inglés )

Suscribeix-te al canal d’Audio de La Caja de Pandora: www.ivoox.com/escuchar-caja-de-pandora-audios_nq_4454_1.html

Segueix-nos a Vimeo www.vimeo.com/channels/lacajadepandora

[divider]]]>