<![CDATA[Afirma l’OMS que l’estrès i la depressió, ja prou estesos, estan destinats a augmentar en el transcurs dels propers anys.
Això té relació amb un estil de vida que almenys tàcitament subscrivim, encara que internament no hi estiguem d’acord. La tensió que experimentem en haver de viure de maneres que en el fons no sentim genera diverses formes de desassossec. Això degenera més o menys fàcilment en desídia i, sobretot en etapes adolescents, en comportaments rebels. És habitual que els comportaments rebels es tradueixin en falta de disposició per a escoltar, en no seguir les normes i en treballar poc, de vegades també en addiccions, per a desesperació de les persones de l’entorn.

Leer este artículo en Castellano

adolescentes_y_felicidad
Cadascú es rebel·la com sent, per descomptat, i la veritat és que en aquest món fan falta variades formes de rebel·lió. Ara bé, per què no optar per rebel·lions constructives?
La meva adolescència va ser turbulenta, però es va veure marcada positivament per una figura que és escassament evocada i que algun dia caldrà reivindicar per tot el que va significar i significa. De fet, la seva Oda a l’alegria dóna cohesió d’esperit a la Unió Europea, en haver estat adoptada com a himne; aquesta mateixa música va ser versionada per Miguel Ríos per transmetre el missatge que tots els homes som germans.
Rebelarse por el genio 002
Estic parlant de Beethoven, és clar. El final de la seva adolescència va coincidir amb la Revolució francesa, i es va fer seu el lema de «llibertat, igualtat, fraternitat». En aquella època ser rebel era oposar-se als privilegis abusius dels nobles, i ell no va dubtar a encapçalar aquesta rebel·lia en el terreny musical. Va renunciar a l’omnipresent «perruca» (a partir d’ell, ja no hi ha retrats de compositors amb la típica perruca blanca) i va renunciar també a adoptar un esperit servil. S’explica que, estant oferint una interpretació al piano davant un auditori de nobles i en començar a haver xiuxiuejos entre el públic (no hi havia tant la cultura de seure a escoltar la música amb profund respecte), es va aixecar de sobte i va abandonar la sala, mentre exclamava: «Jo no toco per als porcs!».
Rebelarse por el genio 003
Comportaments com aquests haurien pogut acabar amb la carrera de Beethoven a les primeres de canvi, però passava una cosa: ell es buidava en les seves composicions; hi posava el millor del seu talent, amb la visió de transmetre amb el seu art una cosa fonamental per a la humanitat: el missatge que si es vol es pot; no cal rendir-se mai. «Només la pedra foguera de l’esperit humà pot convertir en foc la música». D’alguna manera, aquest esperit va passar per sobre dels convencionalismes de l’època, i Beethoven va romandre sent un referent musical al llarg de tota la seva adultesa.
Podem comprendre millor l’empenta de Beethoven si recordem que en la seva trentena li va sobrevenir el desafiament més gran: la sordesa. Va estar considerant la forma de rebel·lió més radical, el suïcidi, però va considerar que no podia abandonar aquest món sense donar tot el que tenia per donar. Així que, subjectant una barra metàl·lica entre les dents per intentar que les vibracions del piano li arribessin a través de la boca, va seguir endavant. En última instància, la seva enorme professionalitat li va permetre compondre les seves millors obres estant completament sord.
Hi va haver una sèrie televisiva a mitjan dècada de 1980 titulada Bernstein – Beethoven en què Bernstein interpretava, a cada capítol, una de les simfonies del sord genial. En un dels capítols explicava Bernstein que el major mèrit de Beethoven no va ser haver estat un gran melodista sinó el seu enorme sentit de la perfecció, ja que només una nota podia seguir l’altra.
Aquest model va assentar en mi la convicció de la rebel·lió per l’exercici del talent. El món en què vivia no m’agradava en diversos aspectes, però vaig tenir clar que la meva rebel·lió no consistiria a prendre-m’ho a la fresca per a desesperació dels meus pares, sinó que faria el que pogués per un món millor sobre la base de les meves capacitats.
Rebelarse por el genio 004
Hi ha molts altres exemples de rebels genials. Nikola Tesla o Mahatma Gandhi poden comptar-se entre ells. Per no parlar de totes les persones que, tot i tenir «discapacitats», fan autèntiques meravelles amb els recursos que sí que tenen. Potser no tots reconeixem en nosaltres un gran geni i potser no a tots ens correspon canviar la història de la tecnologia, la política o l’art, però segur que tots podem fer coses per un món millor. Segur també que tots podem millorar-nos a nosaltres mateixos perquè el món sigui un lloc més agradable. Millorar-se un a si mateix constitueix un acte profundament rebel entre tots els possibles.
Rebelarse por el genio 005
Està començant a fondre’s l’Antàrtida. Poden esperar-nos problemes grossos a la cantonada; el que hem estat vivint fins ara poden haver estat tan sols els preàmbuls. Fins a quin punt ens hem preparat a nosaltres mateixos? Fins a quin punt hem exercit una rebel·lia activa i constructiva? Fins a quin punt ens hem enfortit i hem desenvolupat els nostres talents? Fins a quin punt hem intentat ser millors persones?
Pot apropar-se el temps en què siguem realment necessaris. Segons quines siguin les nostres actituds, el destí de la humanitat pot bascular cap a un costat o cap a un altre. Tant de bo aquest temps ens enxampi forts; tant de bo hàgim desafiat el nostre egoisme i hàgim fet múscul gràcies a una actitud rebel sana.
© Francesc Prims Terradas. Autor del llibre d’entrevistes “Nuevos paradigmas” (Editorial Sirio, febrer de 2015). Francesc Prims imparteix xerrades i tallers sobre la felicitat.  www.francescprims.com

Leer este artículo en Castellano

indomable will hunting

elindomablewillhunting

De la genial pel.licula “L’indomable Will Hunting”


[divider]

Llibre Nuevos paradigmas (Editorial Sirio)

 De l’autor Francesc Prims

LINK DE COMPRA: www.casadellibro.com/libro-nuevos-paradigmas/9788416233335/2490111

PORTADA DEL LLIBRE:

Portada Nuevos paradigmas 400px

ENTREVISTATS:

Nuevos Paradigmas Fotos Entrevistados

Portada-Nuevos-paradigmas-660px
[divider]

CONNECTA AMB LA CAJA DE PANDORA

Si vols rebre actualitzacions periòdiques de tot el que anem publicant, Subscriu-te al llistat de correu Aquí
[tabs_head] [tab_title]Reds socials[/tab_title] [tab_title]Visita les nostres webs[/tab_title] [tab_title]Portals de Vídeo y Audio[/tab_title] [/tabs_head]

Segueix-nos a  Facebook www.facebook.com/pandoravideo ( Pàgina Oficial ) www.facebook.com/groups/lacajapandora/ ( Grup )

Segueix-nos a Google+ www.plus.google.com/+LacajadepandoraEu1

Segueix-nos a Twitter www.twitter.com/cajapandora1

Segueix-nos a Social Red www.socialred.com

Segueix-nos a Tsu www.tsu.co

Visita y suscribeix-te la web de La Caja de Pandora www.lacajadepandora.org

Visita la web de videos de La Caja de Pandora www.cajadepandora.tv

Visita y suscribeix-te al Periódico de La Caja de Pandora www.pandoranews.eu

Suscribeix-te als canals de vídeo La Caja de Pandora:

www.youtube.com/lascajasdepandora ( Principal )

www.youtube.com/matrixpandora ( El Origen y Descifrando La Matrix )

www.youtube.com/siyiyi ( Luís Palacios ) www.youtube.com/caixadepandoraTV ( Catalán ) www.youtube.com/PandorasTv ( Inglés )

Suscribeix-te al canal d’Audio de La Caja de Pandora: www.ivoox.com/escuchar-caja-de-pandora-audios_nq_4454_1.html

Segueix-nos a Vimeo www.vimeo.com/channels/lacajadepandora

[divider]]]>