<![CDATA[

Va sorgir el cinema mut, aquell en què les imatges transcorrien accelerades com si es tractés tota l’estona d’una pel·lícula còmica, i va causar una gran admiració.

Es va evolucionar fins al cinema de vint fotogrames per segon, i va causar una gran admiració.

Va sorgir el televisor en blanc i negre, i va causar una gran admiració.

Va sorgir el televisor de color, i va causar una gran admiració.

Des de llavors no ha parat de millorar la tecnologia destinada que tinguem una sensació de realitat en les imatges que veiem. Pel·lícules en tres dimensions, espais on les pel·lícules en tres dimensions adquireixen encara més relleu, pantalles planes el preu de les quals varia molt en funció de la seva definició i les seves dimensions…

Leer este artículo en Castellano

Alta definición 01

Hi ha un grandíssim esforç dedicat a procurar-nos una sensació de realitat. Això és el que pot fer la tecnologia per a nosaltres. I ens ho ofereix. I nosaltres, en general, si l’economia ens ho permet, acceptem aquestes propostes.
És curiós com se sent obligada a evolucionar la tecnologia per tal d’oferir una major sensació de realitat. És com si s’assumís que alguna cosa en nosaltres perd brillantor, de manera que cal compensar-ho amb una representació de la realitat perfecta.
Una realitat que, a més, ens porten a casa. Ens porten a casa els paisatges més meravellosos i les escenes més emocionants, amb el missatge implícit de «No cal que surtis. Pots experimentar-ho tot sense sortir de casa!»

Alta definición 02

Tot això ens acomoda, és clar. Quina sensació de meravella tindríem ara si ressuscités el televisor en blanc i negre? Ens afanyaríem a dur-lo a la deixalleria més propera.
En realitat, sabem que la sensació de meravella és patrimoni dels nens; ells han sabut meravellar-se en qualsevol època amb qualsevol cosa. En tenen prou amb estar entrant en contacte amb la realitat, sigui quina sigui.
Bé, o potser en tenien prou. Perquè els adults hem posat a la seva disposició tota aquesta mateixa tecnologia imitadora de la realitat, de manera que resulta cada vegada més difícil sorprendre els nens. Resulta cada vegada més difícil perquè cada vegada és menys necessari que compensin les imperfeccions de la representació de la realitat amb la seva imaginació. Així que en comptes de meravellar-se i crear mons el que fan és submergir-se en els mons que hem creat per a ells. Mons molt adults, molt masculins, molt moderns, caracteritzats per la rapidesa, la mera acció i l’agressivitat. Perquè la companya de l’alta definició és l’adrenalina; com que l’alta definició en si mateixa no és suficient per a sacsejar l’ànima humana, l’ajuden els estímuls que sacsegen la persona a partir del seu instint primordial de la lluita per la supervivència. Cal suposar que, almenys, hom se sentirà una mica motivat si es posa en el paper que «la seva vida» està en perill…
Alta definición 03
Amb l’alta definició passa alguna cosa anàloga al que passa amb la resta de noves tecnologies: és un bell recurs, un bonic regal que ens fan els nostres congèneres humans per tal que tinguem una vida millor, però a nosaltres ens correspon decidir el lloc que ocupen.
El món no només es veu o s’escolta; també es toca, s’assaboreix, s’olora, se sent… Hem de conservar-nos conscients d’això per no dissociar-nos de la nostra experiència humana i passar a creure que només veient-hi perfecte i sentint-hi fenomenal ja estem en comunió amb la vida.
De fet, sovint no anem per la vida sentint en 3D, sinó sentint de manera més plana que plans són els nostres televisors. És aclaparador com hi ha tantíssimes persones que prefereixen atendre els seus dispositius electrònics abans d’aixecar la mirada i adonar-se que viuen en un univers multidimensional poblat per milions de criatures vivents i que senten, totes animades, totes interessants.
Fins a aquest punt ha deixat de ser interessant la realitat? Fins a aquest punt no són interessants per a nosaltres els altres, els altres reals, de carn i ossos?
Alta definición 04
Un nou paradigma amb futur no pot definir-se a partir dels avenços tecnològics. Només pot definir-se per la posició de l’ésser humà en tant que ens digne, que reconeix al seu torn la dignitat de tot el que és viu i li dedica la seva atenció i cura. I que usa les eines tecnològiques per arribar una mica més lluny, per fer més efectives les seves accions en el món. Que no usa aquestes eines, de cap manera, per evadir-se del món.
Les mirades hauran de tornar a aixecar-se. Els somriures hauran de tornar a ocupar el lloc que els correspon, la cara dels éssers humans en interacció, en comptes de trobar-se cada vegada més limitats a la realitat de cartró pedra dels anuncis. La realitat haurà de tornar a ser interessant. Haurà de tornar a importar.
Alta definición 05
Al marge que ens facilita coses, la tecnologia té el potencial de suscitar en nosaltres una postura fonamental: la de l’agraïment. I la de la meravella. Ara ja no només podem meravellar-nos per totes les obres de Déu; cada vegada tenim més obres humanes per les quals meravellar-nos. Però igual que els nostres cossos són prestats, els artefactes electrònics també ho són. Res d’això no podem crear-ho per nosaltres mateixos, individualment. Per tant, res d’això no defineix el que som ni ens fa millors o superiors de cap manera. Tot són eines per les quals donar un «gràcies» profund, conscients que poden passar coses a la civilització que ens les prenguin. Així, si un dia deixen de funcionar els endolls, quedarà el més important: persones agraïdes per tot el que han pogut viure i experimentar. Persones capaces de mirar-se als ulls i dir-se: «S’ha acabat aquest joc; comencem-ne un altre!» És igual, aleshores, si el nou joc ens torna a dur a les cavernes o ens eleva a nous mons al cel. Qualsevol circumstància externa és igual, no importa; l’únic que importa d’elles és fins a quin punt ens fan més vius i més humans. I això no depèn dels esforços per a aconseguir la millor definició en les imatges. Depèn només de la nostra actitud per a aconseguir la millor definició en les nostres percepcions, d’acord amb una mirada neta i, en la mesura del possible, desproveïda de crítiques i judicis. Els judicis pels quals deixem de considerar que el món és mereixedor de la nostra atenció.
Alta definición 06
Recordem això: no som millors que el món. Tampoc pitjors que ell. Mirem-lo de nou i busquem la germanor en el que ens envolta, en tot el que és viu. Mirant i reconeixent el món ens mirem i reconeixem a nosaltres mateixos.
© Francesc Prims Terradas. Autor del llibre d’entrevistes “Nuevos paradigmas” (Editorial Sirio, febrer de 2015). www.francescprims.com

Leer este artículo en Castellano

operadores-television-alta-definicion

[divider]

Llibre Nuevos paradigmas (Editorial Sirio)

 De l’autor Francesc Prims

LINK DE COMPRA: www.casadellibro.com/libro-nuevos-paradigmas/9788416233335/2490111

PORTADA DEL LLIBRE:

Portada Nuevos paradigmas 400px

ENTREVISTATS:

Nuevos Paradigmas Fotos Entrevistados

Portada-Nuevos-paradigmas-660px
[divider]

CONNECTA AMB LA CAJA DE PANDORA

Si vols rebre actualitzacions periòdiques de tot el que anem publicant, Subscriu-te al llistat de correu Aquí
[tabs_head] [tab_title]Reds socials[/tab_title] [tab_title]Visita les nostres webs[/tab_title] [tab_title]Portals de Vídeo y Audio[/tab_title] [/tabs_head]

Segueix-nos a  Facebook www.facebook.com/pandoravideo ( Pàgina Oficial ) www.facebook.com/groups/lacajapandora/ ( Grup )

Segueix-nos a Google+ www.plus.google.com/+LacajadepandoraEu1

Segueix-nos a Twitter www.twitter.com/cajapandora1

Segueix-nos a Social Red www.socialred.com

Segueix-nos a Tsu www.tsu.co

Visita y suscribeix-te la web de La Caja de Pandora www.lacajadepandora.org

Visita la web de videos de La Caja de Pandora www.cajadepandora.tv

Visita y suscribeix-te al Periódico de La Caja de Pandora www.pandoranews.eu

Suscribeix-te als canals de vídeo La Caja de Pandora:

www.youtube.com/lascajasdepandora ( Principal )

www.youtube.com/matrixpandora ( El Origen y Descifrando La Matrix )

www.youtube.com/siyiyi ( Luís Palacios ) www.youtube.com/caixadepandoraTV ( Catalán ) www.youtube.com/PandorasTv ( Inglés )

Suscribeix-te al canal d’Audio de La Caja de Pandora: www.ivoox.com/escuchar-caja-de-pandora-audios_nq_4454_1.html

Segueix-nos a Vimeo www.vimeo.com/channels/lacajadepandora

[divider]]]>