<![CDATA[Desprès que els mitjans han confirmat que el copilot de Germanwings va estavellar l’avió als Alps de forma conscient, aquí i allà, em trobo amb les reaccions socialment esperables: manifestacions de dolor, incapacitat de comprendre aquest comportament, insults envers el responsable (o el condescendent reconeixement de la seva malaltia mental) i el plantejament de quines altres mesures de seguretat es poden adoptar.

Leer este artículo en Castellano

El pájaro del infierno 002
Malauradament, la humanitat es troba en última instància indefensa davant les seves pròpies ombres. Quan semblava que estàvem controlant el terrorisme aeri gràcies a unes potents mesures de seguretat, aquestes mateixes mesures han servit perquè la bogeria hagi pogut parapetar-se i fer de les seves. I no hi ha defensa possible contra els actes impulsats per la bogeria humana; sempre hi haurà intersticis pels quals podrà colar-se i manifestar-se.
Així que una de les millors coses que podem fer com a societat és atenuar la bogeria. Com més amor i comprensió irradiem el conjunt de nosaltres, i com més fomentem la autoindagació en el major nombre de persones possible, menys probabilitats hi haurà que hagi psicologies que sentin un buit i solitud tals que decideixin menysprear d’aquesta manera la vida dels altres.
El pájaro del infierno 003
Un acte com el dels Alps és una manifestació de fins on pot arribar el pensament una vegada que ha tallat els vincles amb la vida. És una manifestació extrema, però possible com s’ha vist, per la qual cosa no cal menystenir-la. Com més la menystinguem, considerant-la un fet aïllat o mirant cap a una altra banda, o senzillament la condemnem, sense aprofundir-hi, més estarem traçant una línia entre «ells» i «nosaltres», entre els bojos en tractament i els ciutadans decents (o almenys que no arriben a aquests nivells d’indecència. De fet, d’alguna manera, i en algun racó inconfessable, sentim que actes com aquests ens fan «millors» a tots els altres). En traçar una línia, oblidem que tot és qüestió de grau. Qualsevol pensament i comportament és potencialment possible, i el que farà que el pensament es manifesti o no, i que el comportament arribi a manifestar-se o no, serà el grau de lliscament al qual hàgim arribat pel pendent.
El pájaro del infierno 004
Als qui ens movem diguem-ne dins el món espiritual ens encanten els referents lluminosos i purs, però hem de ser també conscients del que es troba a l’altra banda de l’espectre per assegurar-nos de conservar sempre l’albir d’optar pel millor, pel més favorable a la vida i l’alegria. El camí espiritual no seria un camí si fos tan fàcil, i el que el converteix en «difícil» és la irrupció constant d’aspectes no tan «espirituals» en el nostre interior, amb els quals ens les hem d’heure. Almenys, la nostra determinació de ser fidels a un camí espiritual i de desenvolupament personal fa que ens anem tornant cada vegada més conscients dels pensaments i emocions «trampa» que ens allunyen del benestar.
Però tinguem en compte el següent: si no estem en aquest camí, estem molt més exposats a qualsevol cosa que decideixi instal·lar-se a les nostres ments. En absència d’aquest camí, d’aquest compromís, el que en general garantirà que siguem uns ciutadans «correctes» serà la moral social que ens envolta, potser fins i tot certs principis religiosos, més l’escalfor d’algunes persones estimades. Per a la majoria, és suficient. Per a un percentatge de població, però, tot aquest marc no és capaç de suplir o contrarestar la sensació de buit i absència de propòsit que tenen dins, sobretot si apareixen diversos factors a la vida de la persona que la fan sentir desgraciada. El pes dels factors positius que són capaços d’apreciar a les seves vides no compensa el pes d’allò dolent que estan experimentant. La balança es desequilibra i, si no sorgeixen factors que l’equilibrin de nou, el descens s’accentua. Fins que els pensaments i, després, els comportaments «incomprensibles» es poden acabar manifestant.
El pájaro del infierno 005
En aquest cas, un jove al qual hi ha diverses coses que no li van bé a la vida, ni veu que li hagin d’anar millor en el futur, decideix posar fi a la seva vida, i en la seva lògica desproveïda de connexió amb l’esperit se li acut potser el següent mecanisme de compensació: d’una banda, no ser l’últim de la fila, l’únic a qui no li van bé les coses, de manera que es busca uns companys que comparteixin el seu dolor (d’una banda, els qui moriran juntament amb ell, i, de l’altra, tants familiars com quedaran destrossats per això); d’altra banda, adquirir una visibilitat que no té en vida, ser «important» i «conegut» encara que sigui per mitjà d’una atrocitat, per compensar la seva nul·la autoestima i sensació d’insignificança. És clar que ho ha aconseguit; la seva biografia s’ha convertit en una de les més indagades del món en els darrers temps. Sospito, també, que volia assegurar-se una mort immediata i indolora; per això fins i tot va accelerar l’avió abans de la col·lisió.
Una ment desvinculada del cor i l’ànima pot anar per aquests camins; per què no? Al cap i a la fi, el que ens ancora en el seny és la connexió amb quelcom superior, amb la llum. Fora de la llum no hi ha garanties. És més, un comportament psicopàtic com aquest pot convertir-se en exemplar per a altres psicologies que es trobin en la mateixa tessitura. Resem perquè cap d’aquestes psicologies no tingui el carnet de pilot.
El pájaro del infierno 006
Vivim temps en què les energies són molt fortes, molt potents, i poden accentuar molt les diferències entre els qui creuen en el creixement personal o espiritual, de manera que intenten treure partit de qualsevol situació per aprendre i evolucionar, i els qui no tenen les armes ni les defenses per afrontar el seu món interior, de manera que qualsevol augment de les dificultats personals i socials poden dur-los a cometre disbarats.
Per això, tot esforç que fem per aprofundir i ajudar a aprofundir serà poc. En primer lloc, tots som víctimes de «possessió» per part d’entitats que no són l’esperit, diguem-los mals pensaments o mals sentiments, fruit de mil circumstàncies o microcircumstàncies que ens pertorben. Qualsevol rampell d’uns pocs segons entra dins d’aquesta categoria, així com qualsevol sensació de pànic, inseguretat i un llarg etcètera, per més momentànies que siguin.
El pájaro del infierno 007
La manera com cadascú bregui amb tot això dependrà de la seva línia de creixement personal, religió, inspiració, persones que l’envoltin, etcètera, i no és la matèria d’aquest article. Aquí el tema és: ¿serem capaços d’anar més enllà dels clixés socials i deixar de basar-ho tot en defensar-nos dels altres i ser, en canvi, més capaços d’estendre la comprensió i l’empatia, a partir del reconeixement de les llums i ombres que tots contenim? Només una societat que s’acostumi a anar més endins oferirà un context que generi menys desequilibris en els individus, perquè les eines útils i les perspectives sàvies seran més a l’abast de tothom.
Siguem, doncs, no el tipus de persona que s’escandalitza i condemna, sinó el tipus de persona que beneeix el món i espera que aquesta beneïda influència abasti el màxim nombre d’éssers.
© Francesc Prims Terradas. Autor del llibre d’entrevistes “Nuevos paradigmas” (Editorial Sirio, febrer de 2015). www.francescprims.com

Leer este artículo en Castellano

El pájaro del infierno 001
[divider]

Llibre Nuevos paradigmas (Editorial Sirio)

 De l’autor Francesc Prims

LINK DE COMPRA: www.casadellibro.com/libro-nuevos-paradigmas/9788416233335/2490111

PORTADA DEL LLIBRE:

Portada Nuevos paradigmas 400px

ENTREVISTATS:

Nuevos Paradigmas Fotos Entrevistados

Portada-Nuevos-paradigmas-660px
[divider]

CONNECTA AMB LA CAJA DE PANDORA

Si vols rebre actualitzacions periòdiques de tot el que anem publicant, Subscriu-te al llistat de correu Aquí
[tabs_head] [tab_title]Reds socials[/tab_title] [tab_title]Visita les nostres webs[/tab_title] [tab_title]Portals de Vídeo y Audio[/tab_title] [/tabs_head]

Segueix-nos a  Facebook www.facebook.com/pandoravideo ( Pàgina Oficial ) www.facebook.com/groups/lacajapandora/ ( Grup )

Segueix-nos a Google+ www.plus.google.com/+LacajadepandoraEu1

Segueix-nos a Twitter www.twitter.com/cajapandora1

Segueix-nos a Social Red www.socialred.com

Segueix-nos a Tsu www.tsu.co

Visita y suscribeix-te la web de La Caja de Pandora www.lacajadepandora.org

Visita la web de videos de La Caja de Pandora www.cajadepandora.tv

Visita y suscribeix-te al Periódico de La Caja de Pandora www.pandoranews.eu

Suscribeix-te als canals de vídeo La Caja de Pandora:

www.youtube.com/lascajasdepandora ( Principal )

www.youtube.com/matrixpandora ( El Origen y Descifrando La Matrix )

www.youtube.com/siyiyi ( Luís Palacios ) www.youtube.com/caixadepandoraTV ( Catalán ) www.youtube.com/PandorasTv ( Inglés )

Suscribeix-te al canal d’Audio de La Caja de Pandora: www.ivoox.com/escuchar-caja-de-pandora-audios_nq_4454_1.html

Segueix-nos a Vimeo www.vimeo.com/channels/lacajadepandora

[divider]]]>