<![CDATA[Començaré per dir que els occidentals tendim a saber molt poc de la natura com a manifestació. Les cultures aborígens ens donen mil voltes al respecte, de manera que coneixen maneres inaudites per nosaltres d’entrar en comunicació amb ella i d’aprofitar els seus recursos iniciàtics, com ho demostra tota la casuística al voltant de les plantes i animals de poder.

Leer este artículo en Castellano

30- Manifestación natural 002

En qualsevol cas, no cal ser un expert ni comptar amb cap poder especial per adonar-se que la natura constitueix una manifestació diferent de nosaltres, els humans, que som també natura però hem desenvolupat característiques molt distintives. La principal característica diferencial que hem desenvolupat és la d’una ment racional, pensant, per mitjà de la qual ens compliquem de diverses maneres. I per mitjà de la qual, moltes vegades, parlem a la natura com si compartís també aquesta característica.
Tant cosificar la natura i explotar-la com humanitzar-la no semblen les millors maneres de treure partit del nostre contacte amb ella. La natura ens pot ajudar des del moment en què prenem consciència de la característica diferencial de la seva energia. Així m’ho explicava Iván Núñez del Prado, enginyer industrial i mestre de la tradició andina, en el transcurs d’una entrevista:

«Tota la natura, sense excepció, emana energia fina, o sami. Quan hom va a la natura, sempre hi trobarà energia fina. Segons la tradició [andina], l’únic ésser de la creació que produeix energia pesant és l’ésser humà. Així doncs, sempre que ens obrim a la natura rebrem la influència d’energies fines, encara que ens afectarà de maneres diferents segons l’element de la natura de què es tracti, per les diferents qualitats i freqüències de la seva energia. Però saber que són totes fines ens posa en una situació de confiança i comoditat per poder obrir-nos a la realitat».

30- Manifestación natural 003
I vet aquí el punt que volia desenvolupar: el de la puresa, la lleugeresa de l’energia de la natura, i com pot ajudar-nos a tornar a connectar amb nosaltres mateixos. Ja que, com afegia l’Iván una mica més endavant en l’entrevista, «un arbre mai no té conflictes d’identitat. Un arbre sempre sap quin arbre és; no com nosaltres».
Quan vam entrar en major comunió amb la senzillesa de la natura va ser en la nostra infantesa, quan tot entrava en nosaltres fluidament i vam aprendre a enamorar-nos de l’aigua, de l’olor de la terra i l’herba mullades, i de moltes coses més. Després creixem i anem pensant moltes coses sobre nosaltres mateixos i de les altres persones. És possible que fins i tot ens vinculem a alguna ideologia. Tots aquests criteris poden anar canviant, de manera que desenvolupem una personalitat més o menys fixa. Pot créixer l’ego del ric i del famós, pot caure per terra l’autoestima de qui ja no pot portar diners a casa… Es van desenvolupant i ancorant un seguit de sentiments i emocions que donen lloc a una ambientació general d’un en relació amb si mateix, un sentir-se i concebre’s més o menys implícit o explícit, sobre la base de les seves experiències.
30- Manifestación natural 004
Però tots nosaltres, amb totes les característiques que hem desenvolupat a dia d’avui, tenim la referència de l’infant que vam ser que un dia es va adelitar amb un paisatge, amb una fragància, amb un so que la mare natura ens va regalar.
La bona notícia és que la natura conserva la seva característica; roman fidel a si mateixa. I sempre podem acudir-hi per reconnectar amb aquest nen. Podem deixar anar per un moment tota l’evolució que creiem haver fet com a adults, el nostre sentiment de com hem arribat a ser diferents dels altres, i saber que la veritable salvació es troba en aquest espai de no ment que sempre està a la nostra disposició, convidant-nos a entrar de nou en ell.
30- Manifestación natural 005
Podem pensar i concebre mil coses de nosaltres mateixos, però queden en res quan de sobte tornem a olorar l’herba, a escoltar la brisa entre els arbres, a assaborir l’aroma del mar. La paraula clau amb la qual associo aquestes manifestacions tan mancades de pretensions és humilitat. Hi ha una característica essencialment humil en la fidelitat de la natura a si mateixa, en la seva absència de complicació, en el fet que és sempre aquí disposada que la gaudim. És una amiga fidel en què sempre podem confiar perquè sabem que mai no ens fallarà; mai no deixarà de ser ella mateixa en nom d’una altra cosa.
Per això, la natura té també el potencial d’igualar-nos en la nostra humanitat; n’hi haurà prou que li ho permetem. Quan dos éssers humans absorbeixen una alenada d’aire fresc i aromàtic, té més qualitat la inhalació de la persona que guanya deu milions d’euros a l’any que la de la persona que fa fila a la cua de l’atur?
Oblidem les característiques aparentment diferencials que suposadament hi ha entre tots nosaltres i siguem portats a un context natural evocador; allà, per un moment tanquem els ulls, aturem la ment i inhalem. Hi ha alguna diferència entre tots nosaltres?
30- Manifestación natural 006
La natura ens recorda que el veritablement valuós no «evoluciona» ni es complica, sinó que sempre és present, i al nostre abast en qualsevol moment del nostre transitar pel món. Un instant d’agraïment i comunió pot justificar tota una vida. Així doncs, compliquem-nos menys i recordem-nos de sortir, encara que sigui de tant en tant, de l’atzucac de la personalitat.
© Francesc Prims Terradas. Autor del llibre d’entrevistes “Nuevos paradigmas” (Editorial Sirio, febrer de 2015). www.francescprims.com

Leer este artículo en Castellano

30--Manifestación-natural-001

[divider]

Llibre Nuevos paradigmas (Editorial Sirio)

 De l’autor Francesc Prims

LINK DE COMPRA: www.casadellibro.com/libro-nuevos-paradigmas/9788416233335/2490111

PORTADA DEL LLIBRE:

Portada Nuevos paradigmas 400px

ENTREVISTATS:

Nuevos Paradigmas Fotos Entrevistados

Portada-Nuevos-paradigmas-660px
[divider]

CONNECTA AMB LA CAJA DE PANDORA

Si vols rebre actualitzacions periòdiques de tot el que anem publicant, Subscriu-te al llistat de correu Aquí
[tabs_head] [tab_title]Reds socials[/tab_title] [tab_title]Visita les nostres webs[/tab_title] [tab_title]Portals de Vídeo y Audio[/tab_title] [/tabs_head]

Segueix-nos a  Facebook www.facebook.com/pandoravideo ( Pàgina Oficial ) www.facebook.com/groups/lacajapandora/ ( Grup )

Segueix-nos a Google+ www.plus.google.com/+LacajadepandoraEu1

Segueix-nos a Twitter www.twitter.com/cajapandora1

Segueix-nos a Social Red www.socialred.com

Segueix-nos a Tsu www.tsu.co

Visita y suscribeix-te la web de La Caja de Pandora www.lacajadepandora.org

Visita la web de videos de La Caja de Pandora www.cajadepandora.tv

Visita y suscribeix-te al Periódico de La Caja de Pandora www.pandoranews.eu

Suscribeix-te als canals de vídeo La Caja de Pandora:

www.youtube.com/lascajasdepandora ( Principal )

www.youtube.com/matrixpandora ( El Origen y Descifrando La Matrix )

www.youtube.com/siyiyi ( Luís Palacios ) www.youtube.com/caixadepandoraTV ( Catalán ) www.youtube.com/PandorasTv ( Inglés )

Suscribeix-te al canal d’Audio de La Caja de Pandora: www.ivoox.com/escuchar-caja-de-pandora-audios_nq_4454_1.html

Segueix-nos a Vimeo www.vimeo.com/channels/lacajadepandora

[divider]]]>