<![CDATA[Durant més d’una dècada he tingut un estil de vida pel qual m’he mogut poc de lloc, i quan m’he mogut ha estat gairebé sempre amb uns fins molt predeterminats. He après moltíssimes coses, però si alguna cosa trobava a faltar era estar més en els llocs “perquè sí”, basant-se en les meves pròpies eleccions.

Leer este artículo en Castellano

La vida es sueño amb imatges 001
Les persones en general tenim tanta llibertat de moviment que no apreciem el que això significa. Potser no tenim diners ni temps per anar-nos-en lluny o segons on, però no es tracta d’això. Es tracta que tenim una llibertat enorme per decidir si avui passarem o no pels mateixos carrers per anar a un lloc acostumat, si anem amb metro, amb bus o fem un tram a peu, si entrem en aquell bar o restaurant o en aquell altre i llavors podem decidir què prendre, on anem a comprar i quines són totes i cadascuna de les coses que comprem, cap a on ens encaminarem en la nostra excursió amb bicicleta, amb tren o amb cotxe, i un llarguíssim etcètera.
La vida es sueño amb imatges 002
El tema és fascinant perquè també en els somnis ens movem, constantment, d’un costat a un altre. I estem tan acostumats a moure’ns per la vida d’un costat a un altre sense donar importància a cada canvi d’escenari que en el somni també estem canviant d’escenari contínuament, moltes vegades sense cap coherència, sense que hi donem cap importància; de fet, ni tan sols ens qüestionem si estem somiant.
Llavors ens perdem la màgia dels somnis i la màgia de la vida.
És interessant anar pel món qüestionant cada canvi d’escenari, alhora que assaborint-los tots. Sobretot quan estem en un lloc inusual per a nosaltres, podem aturar la nostra inèrcia mental per qüestionar per què som allà, examinar aquell lloc i trobar-li totes les gràcies, tot allò que fa d’ell un lloc únic al món, encara que pugui ser semblant a molts altres llocs.
La vida es sueño amb imatges 003
En una escola espiritual vaig aprendre la tècnica dels tres saltets. Consisteix en el següent: particularment quan et trobis en un lloc nou, però no exclusivament, qüestiona’t si estàs despert o si estàs somiant. Cerca intimitat i efectua tres salts amb la intenció de romandre surant en l’aire. Dóna per descomptat que pots estar en un somni. Si et trobes en la dimensió física, no dir cal que el teu cos tornarà a baix amb cada salt. No obstant això, si estàs somiant, en un d’aquests salts pot molt ben ser que el cos es trobi surant. Llavors adquiriràs consciència que es tracta d’un somni, i si tens la sort de no despertar-te podràs començar a explorar l’entorn amb la llibertat de saber que no estàs subjecte a un cos físic que t’impedeix fer moltes coses. Pots sortir volant, saltar d’un vehicle en marxa, dir a les persones del somni que es troben en un somni i observar les seves reaccions, i un llarg etcètera.
La vida es sueño amb imatges 004
Si pretenem aplicar això dels tres saltets tan sols en els somnis però no en la vida física, potser perquè ens pugui semblar ridícul o pugui fer-nos vergonya, probablement no ens recordarem de fer-ho, perquè el nostre cervell no tindrà la inèrcia d’acudir a aquest recurs. Per això és convenient anar fent-ho en l’estat de vigília. A més, això agermana els somnis amb la vida “real”. Resulta sorprenent quan en somnis decideixes saltar “per si de cas”, convençut que tornaràs a terra perquè per descomptat que estàs en vigília, i et trobes en realitat surant. Mai no ho hauries dit! Estàs somiant!
I el somni és tan curt! Particularment quan ja l’has identificat com a somni, és difícil estar molt de temps sense despertar-se. Així que es tracta d’assaborir cada segon, cada fracció d’experiència, i d’aprendre alguna cosa sobre un mateix a partir de les pistes que pot donar el que estigui succeint.
La vida es sueño amb imatges 005
Els somnis són fascinants, i la vida pot ser fascinant si així ho decidim. En tenim prou amb desconnectar el pilot automàtic i meravellar-nos davant qualsevol entorn, no donant res per descomptat. No és “per descomptat” que vius aquí, que passes per aquest carrer, que estàs en aquest bar o en aquest vagó del metro. Tot això no passa per descomptat; cada escena de la nostra vida té totes les altres escenes de la nostra vida abans d’ella, així que qualsevol cosa que pot semblar que succeeix “per descomptat” té darrere seu una llarga història. És com en aquelles pel·lícules en què el protagonista comença dient: “Em trobo en aquesta situació, però com he arribat fins aquí?”, i la resta de la pel·lícula està dedicada a explicar-ho. Tota la pel·lícula, o bona part d’ella, és dedicada a justificar un moment present. I és que així són les coses. El mateix lloc on vivim pot semblar anodí, però imaginem-nos que no el coneixem i que hi despertem de sobte en un somni. Llavors ens semblaria interessant, i l’exploraríem.
Els somnis són fugaços; la vida és una mica més llarga. Més llarga; no infinitament llarga. I quines garanties tenim que tornarem a encarnar? Quan ho farem? Quant de temps passarem sense un nou cos? Tornarem a tocar fusta?
La vida es sueño amb imatges 006
Estem vivint l’oportunitat d’un somni meravellós; un somni consistent i tangible anomenat vida, en què es produeix una cosa tan màgica que és que no som nosaltres els únics protagonistes del somni, sinó que compartim el protagonisme. Si nosaltres ens despertem d’un somni, adéu somni; però quan qualsevol de nosaltres es desperta del somni de la vida (quan ens morim) continuen molts coprotagonistes mantenint el somni vigent. És doncs un somni especial, amb més factors de coherència que els somnis de la nit, però potser no és altra cosa que un somni, com ho demostra el seu caràcter efímer i el fet que les experiències que tenim en un i altre cas tenen el mateix caràcter; són experiències a partir dels sentits.
Però podem somiar adormits o podem somiar desperts. Podem no donar importància a res i fins i tot avorrir-nos o podem fascinar-nos fins i tot amb el trosset d’ungla sobrant que acabem de tallar del nostre dit. De nosaltres depèn!
Sapiguem que el tedi ens capfica, mentre que la fascinació ens agermana. En fascinar-te, connectes, i en connectar estàs menys sol, i ets més feliç. A partir d’aquí, mil coses més poden experimentar-se.

© Francesc Prims Terradas

Leer este artículo en Castellano

[divider]

CONNECTA AMB LA CAJA DE PANDORA

Si vols rebre actualitzacions periòdiques de tot el que anem publicant, Subscriu-te al llistat de correu Aquí
[tabs_head] [tab_title]Reds socials[/tab_title] [tab_title]Visita les nostres webs[/tab_title] [tab_title]Portals de Vídeo y Audio[/tab_title] [/tabs_head]

Segueix-nos a  Facebook www.facebook.com/pandoravideo ( Pàgina Oficial ) www.facebook.com/groups/lacajapandora/ ( Grup )

Segueix-nos a Google+ www.plus.google.com/+LacajadepandoraEu1

Segueix-nos a Twitter www.twitter.com/cajapandora1

Visita y suscribeix-te la web de La Caja de Pandora www.lacajadepandora.org

Visita la web de videos de La Caja de Pandora www.cajadepandora.tv

Visita y suscribeix-te al Periódico de La Caja de Pandora www.pandoranews.eu

Suscribeix-te als canals de vídeo La Caja de Pandora:

www.youtube.com/lascajasdepandora ( Principal )

www.youtube.com/siyiyi ( Luís Palacios ) www.youtube.com/caixadepandoraTV ( Catalán ) www.youtube.com/PandorasTv ( Inglés )

Suscribeix-te al canal d’Audio de La Caja de Pandora: www.ivoox.com/escuchar-caja-de-pandora-audios_nq_4454_1.html

Segueix-nos a Vimeo www.vimeo.com/channels/lacajadepandora

[divider]]]>