<![CDATA[Moltes vegades és un enamorament sobtat. Altres vegades es gesta amb una mica més de temps. Sigui com sigui, desemboca en quelcom semblant a veure l’absolut encarnat en una persona. Se sent que no es pot viure sense aquesta persona, i que en qualsevol cas la vida no té sentit si no es pot compartir amb ella. Aquestes sensacions són molt comunes en l’adolescència, i de vegades penetren en l’edat adulta, estenent-se en alguns casos al llarg d’ella.

Leer este artículo en Castellano

bandera españa
Globo 2
Els experts van atorgar una caducitat a aquest sentiment: quatre anys. Suposo que serà en el millor dels casos, perquè he conegut persones que en el termini d’una setmana van deixar de sentir això per l’altre. Però bé, suposem que són quatre anys, al llarg dels quals es van pelant les capes de la ceba de la il·lusió, fins arribar al nucli, on ens adonem que la base del nostre anterior globus era un ésser humà que en realitat no ens diu res.
S’ha dit ja moltes vegades que aquest tipus de sentiment és una forma d’addicció, fins i tot amb les seves hormones i pèptids associats.
Tot i així, i malgrat tot el que sabem, seguim obstinats, com a societat, a traspassar el nom d’“amor” a aquestes sensacions. I crec que aquesta és la mare d’uns grans desgavells. Perquè l’amor és sagrat, i llavors, si equiparo aquest sentir meu amb l’amor, el legitimo increïblement. I a partir que em sento legitimat per l’“amor” puc fer barbaritats com ara casar-me prematurament amb aquesta persona, i fins i tot tenir fills amb ella.
Globo 3
Fins que aquest “amor” s’acaba, deixant un reguitzell de disgustos, si no de vides destrossades. Particularment si hi ha nens pel mig, aquests es perden l’oportunitat de gaudir dels magnífics referents que moltes vegades són uns pares units.
N’hi hauria hagut prou que no haguéssim associat aquest reguitzell de sensacions amb l’amor! Fixa’t que no estic parlant de reprimir o descartar aquestes sensacions, sinó tan sols d’evitar associar-les amb l’amor, per més fortes que siguin. Si som conscients que estem encisats sabrem que no estem estimant. Perquè ¿què podria tenir a veure l’amor amb l’encanteri?
Globo 4
“Tota la meva vida he pogut viure sense tu, i ara de sobte no puc”… És estrany, oi? Si abans podíem viure sense aquesta persona, per què ara no podríem? Aquí hi ha gat amagat.
Dir que les sensacions romàntiques obeeixen al desencadenament de certes substàncies químiques no és en si mateix gaireesclaridor. Ens posa, sí, sobre la pista que hem contret una addicció, però aquesta afirmació no diu res del més important, que és la informació de què aquestes substàncies són portadores.
La informació romàntica és la formació idealitzada d’un món perfecte en el nostre interior, d’un món en el qual no hi ha cap indici de res que estigui malament, i que desitgem tant en la seva perfecció que no voldríem viure en un altre estat, en un altre context. L’altra persona simbolitza tot això. Ens aporta la informació valuosa d’uns referents que estan més enllà d’aquest món, i això mereix ser plenament viscut, explorat i experimentat. Sigui en companyia de l’altra persona o bé, si per diverses circumstàncies no pot ser o no s’opta per això, en l’interior d’un mateix. Doncs, per estrany que pugui semblar a alguns, és possible enamorar-se, casar-se i tenir fills amb algú sense tenir una relació amb aquesta persona. Com?, sentint el processament de totes aquestes informacions dins, experimentant on porten i recorrent, amb això, un camí alquímic personal. És possible fer-ho si sabem que tot això no és amor, sinó encanteri. Quan tot això hagi complert la seva funció, el globus esclatarà de qualsevol manera, i l’herència serà un tipus de saviesa experiencial que haurem adquirit.
Globo 5
El nen viu en estat de meravella, de màgica presència, i els atributs “meravellós” i “màgic” són també aplicables al globus romàntic. No obstant això, hi ha una diferència fonamental: la sensació de carència que es dóna en el cas del globus. El nen pot ser que visqui al paradís (en el millor dels casos), però el globus romàntic és una nostàlgia del paradís. Amb la mateixa intensitat que es gaudeix es pateix. Amb la mateixa intensitat que es té es té por de perdre. Amb la mateixa intensitat que refulgeix la il·lusió s’instal·la la desil·lusió. I amb la mateixa intensitat que estem meravellats amb l’altre al moment següent l’odiem.
Quan parlem de l’amor i les seves formes mai no hauríem de donar-hi cabuda al globus romàntic. Perquè aquest globus implica mancança i exigeix ​​alguna cosa de l’altre, de la vida, del món. En canvi l’amor és, per definició, ple. Està ple de si mateix i emana. No exigeix ​​sinó que dóna. Hi ha cultures, com la dels q’eros andins, que tenen clar que l’amor és una forma de poder, i no reconeixen cap parella que es trobi encara sota l’encís del globus romàntic, d’aquest globus que desposseeix la persona si no va en compte, enlairant-la al cim de l’èxtasi només per deixar-la caure tot seguit dins l’abisme de la més profunda buidor.
globo 6
La presència de l’ésser il·luminat és molt més com la dels nens. Un gaudir per se. El paradís ja és aquí; no cal anhelar-lo.
No m’estranya que hi hagi persones que s’hagin adonat que la manca d’autoestima és potser el problema col·lectiu més gran que tenim, i que s’hagin proposat posar-hi remei. Aquest és el cas per exemple de Bob Mandel, icona del Rebirthing i impulsor del Projecte Internacional d’Autoestima.
Una persona que gaudeixi d’una bona autoestima serà sempre propietària de si i tindrà una mirada més equànime sobre els assumptes del món. Ni idealitzarà ni menysprearàels éssers humans. Això inclourà una postura madura en relació amb els seus propis sentiments i sensacions. Una persona que gaudeix d’una bona autoestima pot posar rumb cap al que considera que és el compliment del seu sentit en aquesta vida sense deixar-se distreure massa pel que és “molt dolent” ni pel que és“molt bo”.
Globo 7
Una bona manera d’adquirir una major autoestima és conviure amb molta honestedat amb els altres. Saber, tenir el convenciment que no hi ha àngels ni dimonis encarnats en aquest món, inclosos nosaltres, i desenvolupar una humanitat molt natural en el reconeixement dels nostres punts forts i dels nostres punts febles, que ens portarà a ser més comprensius amb els punts forts i els punts febles de les altres persones. També hem de comprendre que no pel fet que ens hàgim “enamorat” sabem res de l’amor. No hi té res a veure. Distingim una cosa de l’altra. Sapiguem més o menys quin és el rumb de la nostra vida, quin és el nostre nord, perquè la primera onada que aparegui en sentit contrari no decideixi per nosaltres.
Jesucrist ens va donar el missatge impressionant d’“estimar els nostres enemics”. Hem d’esperar enamorar-nos d’ells? Per descomptat que no. La comprensió del que ens uneix, del que ens fa a tots humans alhora que divins (la consciència per la qual estem vius), ens va permetent estimar els altres tal com són, si a més posem en això la nostra intenció, i si sabem el que és estimar-nos a nosaltres mateixos.

 © Francesc Prims Terradas

Leer este artículo en Castellano

bandera españa

Globo 1
[divider]

CONNECTA AMB LA CAJA DE PANDORA

Si vols rebre actualitzacions periòdiques de tot el que anem publicant, Subscriu-te al llistat de correu Aquí
[tabs_head] [tab_title]Reds socials[/tab_title] [tab_title]Visita les nostres webs[/tab_title] [tab_title]Portals de Vídeo y Audio[/tab_title] [/tabs_head]

Segueix-nos a  Facebook www.facebook.com/pandoravideo ( Pàgina Oficial ) www.facebook.com/groups/lacajapandora/ ( Grup )

Segueix-nos a Google+ www.plus.google.com/+LacajadepandoraEu1

Segueix-nos a Twitter www.twitter.com/cajapandora1

Visita y suscribeix-te la web de La Caja de Pandora www.lacajadepandora.org

Visita la web de videos de La Caja de Pandora www.cajadepandora.tv

Visita y suscribeix-te al Periódico de La Caja de Pandora www.pandoranews.eu

Suscribeix-te als canals de vídeo La Caja de Pandora:

www.youtube.com/lascajasdepandora ( Principal )

www.youtube.com/siyiyi ( Luís Palacios ) www.youtube.com/caixadepandoraTV ( Catalán ) www.youtube.com/PandorasTv ( Inglés )

Suscribeix-te al canal d’Audio de La Caja de Pandora: www.ivoox.com/escuchar-caja-de-pandora-audios_nq_4454_1.html

Segueix-nos a Vimeo www.vimeo.com/channels/lacajadepandora

[divider]]]>