<![CDATA[Amb els cabells voleiant amb el vent, la mirada al cel i un llapis i un papera cada mà. Així li agradava trobar la inspiració a Beethoven, caminant, sobretot per la natura. Duia a terme llargues passejades d’aquesta manera i es deixava anar, proferint fins i tot en veu alta les seves melodies, imbuït per la passió. Ara imaginem que se li acosta l’entrenador en creixement personal de torn i li diu:
«Però, què fa vostè? Molt malament, escolti; a la vida es tracta d’estar present, i vostè no mira ni per on camina; no està atent per res a l’entorn. Així no va vostè bé, no…» A part de l’emprenyament monumental que agafaria Beethoven, aquesta crida d’atenció al present inmediatament dissiparia qualsevol inspiració, qualsevol màgia i fins i tot qualsevol passió.

Leer este artículo en Castellano

bandera españa

Estar-presente-001

Beethoven


«Estigues present» és el mantra dels nostres temps. Es repeteix en tots els congressos, cursos, tallers i classes de creixement personal com la clau de la més alta realització espiritual; i gairebé aquest és el problema: s’ha convertit en un dogma, en una cosa que cal dir i anunciar independentment del rerefons, d’allò que s’associï amb estar present. Però estar present implica alguna cosa diferent del que molts creuen; té molta més càrrega de profunditat que un simple prendre consciència d’un «ah, sí, sóc aquí».
Fixa’t al que se sol reduir el missatge d’estar present: un monitor de determinada disciplina de sobte es posa solemne i diu als alumnes: «I ara prenem consciència d’estar en el moment present». La reacció immediata dels alumnes consisteix a dir-se: «Què? Ah, sí, estar present. Encara sort que m’ho recorda. He de deixar-me estar de bajanades i prendre consciència que sóc aquí ara.» I llavors els alumnes es posen seriosos, segurs que, en prendre de sobte consciència d’estar habitant un cos, han donat algun pas endavant en el seu camí cap al despertar. Bé, jo mateix, com a monitor de ioga, he donat instruccions d’aquestes característiques! I sí, hi ha molta seriositat associada amb el fet d’estar present; és com si de sobte prenem consciència d’estar fent el que és correcte ia partir d’aquí creiem que ja anem bé.
Estar-presente-002
Aveure: no és que sigui dolent dir a la gent, en el context d’un taller o una classe, que estigui més present, i sobretot que atorgui una micad’atenció a qui parla. El que sí que puc afirmar és que aquest missatge queda curt en relació amb el significat i la veritable dimensió del que significa estar present. I això els practicants espirituals han detenir-ho clar. Si ens diuen «estigues present» i prenem de sobte consciència d’estar en el cos i creiem que ja sabem de què va això d’estar present és com si el professor d’història ens digués «Beethoven va ser un compositor romàntic» i per això creguéssim que ja el coneixem.
L’ensenyança ancestra l d’«estar present» va rebre un impuls monumental de la mà d’Eckhart Tolle a partir del seu bestseller El poder de l’ara.  No obstant això, quan vaig llegir aquest llibre em va cridar de seguida l’atenció el fet que, segons explica l’autor ja des de bon començament, ell va néixer a l’estat de presència després d’una tremenda crisi existencial que el va portar a l’abisme de les seves profunditats; va ser només quan va gosar abandonar-se a aquest abisme, a saltar a aquest buit de la impersonalitat, que va poder emergir com a habitant del present. Jo mateix vaig tenir ocasió d’entrevistar l’Eckhart Tolle per a la revista Athanor i li vaig fer directament la pregunta: «Vostè va estar practicant el fet d’estar present abans de passar a ser un habitant de l’Ara?» La seva resposta, que reprodueixo literalment, va ser la que em temia: «No ho havia practicat. Va ser completament espontani.»És a dir,que aquest home està fent el seu agost (res a dir, millor per a ell) ensenyant a la gent a fer alguna cosa que ell mateix no va practicar! Però no enganya ningú, perquè a la mateixa introducció del seu gran llibre diu com van anar les coses, de manera que el lector només ha de lligar caps per adonar-se que tot el que llegirà a continuació no són instruccions sobre com aconseguir l’estat de presència, sinó que és una descripció de l’estatde presència.
El que passa és que també el lector intuïtivament percep l’estat de veritable autorealització de l’autor, i en llegir-lo es va impregnant d’alguna cosa. Perquè no voldria que se m’entengués malament: respecto molt l’Eckhart Tolle i estic convençut que el seu estat és genuí; però passa que està donant a entendre a la gent que aquest estat es pot aconseguir a través d’algun tipus de pràctica, i això ja és més delicat. Però és clar: com aniria ell pels auditoris proclamant devant la gent que per estar en l’ara cal experimentar una crisi tremenda i veure’s abocat a l’abisme de deixar anar completament el propi jo il·lusori per tal que una consciència molt més gran pugui manifestar-se en el seu lloc? Aquest tipus de coses poden desenvolupar-se entre petits grups de deixebles, però per descomptat no és el que pot calar entre el gran públic. I l’EckhartTolle, en la seva llibertat, va decidir donar al gran públic la part dolça de l’assumpte. Però en realitat està parlant més del resultat final que no detallant la manera d’arribar-hi. Això sí, passa que com a ésser realitzat que és emana el seu estat, i és per aquí sobre tot que el públic pot,  intuïtivament, començar a copsar alguna cosa. En aquest sentit, res a dir de la manera de fer de l’Eckhart Tolle, per descomptat, però sí que hem de prendre consciència del que va haver d’experimentar (i patir) l’Eckhart per poder encarnar l’estatde què parla.
Estar-presente-003

EckhartTolle


El fet interessant és que l’Eckhart Tolle no és de cap de les maneres una persona seriosa o solemne. Vegeu-lo en algun dels vídeos que circulen per Internet en què entrevista algú; és un nen! Un nen gran! Més o menys com Beethoven, a la seva manera (Beethoven ha estat descrit com «fenomen de la natura»; la sordesa li va donar molt mal caràcter, però era espontani al màxim. Per cert, se sap que tenia en el seu poder un exemplar del Bhágavad-guitá, així que devia estar més o menys familiaritzat amb la filosofia oriental.)
El personatge que he conegut que pot estar donant la clau més interessant en relació amb el fet d’estar present és Sesha, professor de meditació Vedanta Advaita. Àlex Rovira, autor amb molt d’èxit, va participar en un diàleg en un auditori a Barcelona amb Sesha i Rovirano va dubtar a donar el protagonisme a Sesha, a qui qualificava de «mestre». Doncs bé, Sesha ens dóna la clau que durant la vigília estiguem sempre fora de nosaltres mateixos. Diu que estiguem sempre aferrant-nos mentalment als objectes!, com qui?,com els nens! Els nens estan sempre fora!, però presents!, i per això tot el que experimenten pot ser màgic. Així doncs, durant la nostra vida estiguem sempre fora, i, en canvi, durant les estones de meditació estiguem dins, essent testimonis de l’observador que observa.
Estar-presente-004

Sesha, profesor de meditación Vedanta Advaita


Perfecte, sí, però no deixen de ser tècniques. El que ens assegura Sesha és que amb la perseverança en la meditació correcta arriba un moment en què ens trobem devant l’abisme, i llavors hem de decidir si saltar o no. Eckhart Tolle va saltar! Sesha va saltar!, però ens va dir Sesha en un curs de cap de setmana: «En tots els anys que fa que ensenyo meditació no hi ha hagut mai ningú que hagi saltat»; el practicant es veu posseït pel pànic i es fa enrere. Si nosaltes, tot el que has estat practicant són aproximacions vagues al que podria ser estar present, més o menys carregades de malentesos.
El cas és que si saltes en cert sentit deixes de ser tu i passes a estar connectat amb la Vida, amb tot el que aquesta és i implica, amb tota la informació que porta associada. Llavors el moment es converteix en una cosa vibrant, plena d’informació i en la qual ens movem intensament. Aquest moment ens fa meravellar, sempre fora, com els nens, o ens fa connectar amb altres dimensions, de les quals podem fer baixar la música més sublim. No hi ha acotacions per a l’autèntic present!, normes d’ús ni etiquetes.
Estar-presente-005
Quan dius a algú «estigues en el present» en certa manera és com si li diguessis: «No pensis en micos.» Ja ha pensat en micos! Quan et diuen que estiguis en el present pensesa estar en el present («Ui, sí, quin bon consell, i mira com ho aconsegueixo; sóc conscient del meu cos i del que m’envolta») i aleshores el que fas en realitat és sortir-te de qualsevol present en el qual poguessis estar, perquè has convertit la cosa en una qüestió mental. Estàs preocupat per si ho estàs fent bé o no; et tornes seriós; perds l’espontaneïtat i la passió. I això no té res a veure amb estar present. El present no pot ser un moment fred.
Estar-presente-006
Segurament deus tenir algun srecords meravellosos de la infantesa; recorda com estaves quan vas tenira quelles experiències i encarna ara tant com puguis aquell estat. Mira amb aquells ulls. Faràs així més per evocar l’estat de presència que posant-te seriós. I, sobretot, no perdis cap ocasió de deixar anar, dedeixar-te anar a tu mateix, deprescindir del jo«molt meu»que penses que ets. Tard o d’hora tindràs la teva oportunitat devant l’abisme!, el camí sense sòl que porta a la presència.

© Francesc Prims Terradas

Leer este artículo en Español

bandera españa

Estar-presente-000
[divider]

CONNECTA AMB LA CAJA DE PANDORA

Si vols rebre actualitzacions periòdiques de tot el que anem publicant, Subscriu-te al llistat de correu Aquí
[tabs_head] [tab_title]Reds socials[/tab_title] [tab_title]Visita les nostres webs[/tab_title] [tab_title]Portals de Vídeo y Audio[/tab_title] [/tabs_head]

Segueix-nos a  Facebook www.facebook.com/pandoravideo ( Pàgina Oficial ) www.facebook.com/groups/lacajapandora/ ( Grup )

Segueix-nos a Google+ www.plus.google.com/+LacajadepandoraEu1

Segueix-nos a Twitter www.twitter.com/cajapandora1

Visita y suscribeix-te la web de La Caja de Pandora www.lacajadepandora.org

Visita la web de videos de La Caja de Pandora www.cajadepandora.tv

Visita y suscribeix-te al Periódico de La Caja de Pandora www.pandoranews.eu

Suscribeix-te als canals de vídeo La Caja de Pandora:

www.youtube.com/lascajasdepandora ( Principal )

www.youtube.com/siyiyi ( Luís Palacios ) www.youtube.com/caixadepandoraTV ( Catalán ) www.youtube.com/PandorasTv ( Inglés )

Suscribeix-te al canal d’Audio de La Caja de Pandora: www.ivoox.com/escuchar-caja-de-pandora-audios_nq_4454_1.html

Segueix-nos a Vimeo www.vimeo.com/channels/lacajadepandora

[divider]]]>